My activities (public performances, pedagogy, psychology and sociology as well as projects channelling them into the realm of fine art), that can particularly be bound to the plastic art of Beuys.
Social relations, reflections and interpreting activities centred around them as artistic acts are not only interesting for me because of their potential momentary joy of innovative ”expansion”, but much rather owing to the real perspective of their social message and benefits.

2009. október 15., csütörtök

Fiktív Életmű Szolgálat (2007-)






"Karesz" - print, világító tábla, életnagyságú papírautó, (2007.)

Kortárs művészeti projekt – II. Debreceni Nemzetközi Művésztelep 2007. 07. 21-08. 09.

Az átlagemberben rejlő kreativitási potenciál a hagyományos társadalmi csatornákon szinte alig jelenik meg, alapjában véve örökké rejtett, a közösség egésze számára fiktív marad. Komoly életművek rejlenek a kiskertekben, konyhákban, íróasztalokban, garázsokban, sufnikban, vagy csak úgy általában a fejekben, melyek előhívásra várnak. Mindezen jelenség feltárása a negatív kicsengéssel terhelt civil és amatőr kifejezések elemzése, megtisztítása a professzionális státusz átértelmezése e képzőművészeti projekt: a Fiktív Életmű Szolgálat (FÉSZ) legfőbb célja, melyeket több részből álló kutatási programban vizsgál.

A FÉSZ I. a rejtett kreativitást, s jelen esetben a szereplési vágyat is vizsgáló elemét az EFOTT keretein belül a MODEM DÓM-mal és a fesztiválon műsorszolgáltató LESZ rádióval együttműködve valósítottuk meg július 26-án. A projekt lényege, hogy a szolgálat által felkért és delegált munkatárs, magát a rádió médiumát használva művészeti eszközként, hangmontázsok, álriportok, áldokumentumok illetve valós beszélgetések alkalmazásával a fesztivál résztvevőit egyfajta „hangperformansz” részeseivé avatta, a közösségi rádiózás elemeit is beépítve az akcióba. Az akció hanganyagát kétóránként háromperces időintervallumban mutattuk be.

A FÉSZ II. főszereplője "Karesz" azaz Kovács Károly diplomás ezermester, aki a FÉSZ stábjának felkérésére egy életnagyságú Lamborghini sportautó makettjét építette meg és állította ki a II. Debreceni Nemzetközi Művésztelep zárókiállítására hullámkartonból.




A FÉSZ III. "Szimbiózis" címen szervez együttműködést és kiállítást civilek és professzionális képzőművészek között, ahol ez utóbbiak instrukciói alapján egy viszonylag hosszabb időintervallum alatt készítenek közösen műveket. A projekt az egymást generáló kreatív energiák öszeadódását vizsgálja, érintve a kérdést, hogy művésznek lenni az alkotói folyamatban mennyire szakmai preferencia, s mennyire bárki által átélhető, egy szituáció által generált állapot. (Megvalósítás 2011.)

1 megjegyzés: